Blomsteramplar

Vi odlar totalt ca 10 000 vackra blomsteramplar

Olika sorter, olika färger, mixade färger och olika sorter i samma ampel. Den största ampeln vi har är en 10 liter kruka med 6 olika växter i som vi kallar Superlyxampel ( finns i en färgkombination) Samma storlek på ampeln men med fyra olika växter i kallar vi Lyxampeln ( finns i tre olika färgkombinationer.). Våra stora amplar som vi sätter tre växter i, planterar vi i en 6 liters kruka. Det är denna storlek som vi har flest av. Vi har även en liten modell, 3 liters ampel, där vi har två växter av varje sort, i varje ampel.

Alla olika amplar är komponerade av oss. Vi testar gärna nya färgkombinationer år från år och sätter samman olika sorter för att göra en vacker ampelmix. Vi planterar sticklingarna i amplarna i omgångar, för att inte alla amplar ska bli färdiga samtidigt. Amplar hänger i alla fem växthustak med bevattningsslangar. Vi har en väldigt stor odling ute på vår ”plan”. Utomhus odlar vi de sorter som tål kyla bra, dvs Million Bells och Hängpetunia. När de står ute blir de härdade mot kyla och vi får en kraftig och grenad ampel, som blir precis full av blommor när den kommer i blom. Alla hängpetunia amplar toppas minst två gånger, detta görs för hand. Det gör att vi får väldigt fina förgrenade amplar med hundratals vackra blommor.

Superlyxampeln

I denna 10 liters ampel har vi planterat 6 st (!) olika växter i en och samma ampel. Den kommer att gå i olika rosa nyanser. I denna superläckra ampel har vi blandat två nyanser av rosa Million Bells, Rosa Jordreva, Rosa femfingertunga, mörkrosa Lejongapsranka och en vit Million Bells. Denna skönhet kommer vara klar i Juni. (Finns bara ett 20-tal, så först till kvarn….)

Lyxampeln

I denna 10 liters ampel planterar vi 4 olika växter i. Det är följande sorter som vi blandar, Fuchsia, Million Bells två olika färger och femfingertunga. Här har vi komponerat ihop tre olika färgkombinationer: VIT/RÖD, ROSA/VIT och BLÅ/VIT. Dessa praktexemplar hänger vi högst upp i växthustaken, så att de får bästa platsen med massor av sol och värme. De börjar bli klara i slutet av Maj.

Stor ampel

I denna 6 liters ampel har vi planterat tre sticklingar i varje ampel. Den här storleken på ampel har vi flest av ca 9000 st(!). Här har vi många olika varianter: Mixade med Femfingertunga och Million Bells i olika färgkombinationer, rena Million Bells amplar eller mixade färger, Hängpetunia rena färger och mixade färger, Hängpelargoner i rena färger, Bloddroppe (Fuchsia)fem olika sorter, Hängbegonia finns i fem olika färger, Femfingertunga finns i olika färger och mixad, Häng Lobelia finns i blå och mixad, Lejongapsranka (Lofus), finns också flera kombinationer där det är helmixade med både olika färger och sorter i samma ampel, tex Millon Bells, Lobelia och Jordreva. Så här är bara att välja ut sin favorit. Hängpetunia finns många olika färger, enfärgade och mixade. vi har även flera färger av dubbelblommande hängpetunia. De första av dessa amplar blir klara i slutet av April/ början Maj.

Ampel

Här har vi planterat två sticklingar i en 3 liters kruka. Det är den supersöta Minipetunian (småblommig petunia med buskigt växtsätt.) Den finns i sex fina färger. Dessa amplar börjar bli klara i Maj.

Tips

Plantera en ampel i en stor vacker kruka, så får du en otroligt fin plantering på en gång. Som växer sig stor och maffig och blommar rikligt hela sommaren.