Vårt sortiment av vår och sommarblommor                                       

I Mars månad öppnar vi upp för försäljning i våra 5 växthus, vi får i början av Mars hem ca 60000 små sticklingar som ska sättas i jord i krukor eller amplar, allt detta gör vi för hand och placeras ut i den ca 1000kvm stor växthusodlingen. Det är en härlig tid med mycket jobb. Vi tar hem sticklingar från Skåne och Tyskland, det är sommarblomssticklingar så som petunia, dahlia, lobelia och många fler som planteras då. När vi öppnar upp i Mars har vi mängder med vackra Penséer, både storblommiga och småblommiga, i regnbågens alla färger. Dessa underbara vårblommor odlas i Fivelstad trädgård, Motala. Vi samarbetar med andra odlare runt om i Sverige, Danmark och Holland för att kunna erbjuda ett brett sortiment. I Mars, April och ev. en bit in i Maj är det tid för vårblommor så som Penséer, Vårlökar, Gyllenlack, Tusensköna, Förgätmigej, Ranunkel, Kryddväxter mm. De växter tål en del kyla, penséerna är tåligast och klarar ner till -9 c.

När vi sen går in i Maj kommer alla sommarblommor igång på allvar ( det kan hända att vi tjuvstartar lite innan, inne i växthusen). Då dignar växthusen av vackra blomsteramplar och många plantor måste få lämna sitt varma växthus för att få komma ut och härda till sig utomhus. Vi odlar under denna tid minst lika mycket växter utomhus, på bord, i rännor och på marken som inne i växthusen. Vi placerar växterna ute för att de ska härda till sig (klara av en del kyla) och för att de ska växa långsammare, vilket bildar en tät, tålig och kraftig planta.

I Maj och Juni är vår högsäsong, då finns det närmare 9000 olika blomsteramplar att välja bland, ca 80000 sommarbloms plantor av olika sorter, mängder av färdiga planteringar och mycket mer. Det är en underbar tid att njuta av alla vackra blommor som visar sig från sin bästa sida.

Fram till Midsommar har vi fullt sortiment av sommarblommor, grönsaksplantor och färska kryddor.

I Juli månad börjar vi rea ut de växter som finns kvar för att sen kunna stänga växthusen för säsongen, i början av Juli.

 Vi tycker det är väldigt viktigt med kvalité,  bra jord och näring är A och O i vår odling.


Här nedan finner ni bilder på delar av vårt sortiment, det är sommarblommor som vi odlar själva. Vi har även gjort en egen flik med Dahlior och Blomsteramplar, då dessa är en väldigt stor del av vår odling. Självklart har vi massor av andra sorter också så som Pelargoner, Margueriter, Tagetes, Begonior mm. Dessa växter köper vi in från andra odlare.    Titta gärna under fliken bilder.Fler bilder kommer snart.....
Begonia Hängande

Lättskött sommarblomma som finns i många fina färger. De gillar halvskugga och kan gärna torka ur mellan vattningarna. Tillsätt näring.

"Salomon 2021"

"Double Red"

"Light Pink"

"Mango"

 "Chardonnay"   


 "Snow"  Blåkrage 

Söt ljuslila , blomrik sommarblomma. Buskigt halvhängande växtsätt. Trivs i sol till halvskugga. Stänger sina kronblad på kvällen.

   "Brachyscome multifida"

Femfingertunga

Tålig, blomrik sommarblomma. Långa rankor som blommar oavbrutet hela sommaren. Trivs i sol till halvskugga. Behöver ej plocka bort vissna blommor.

   

Fuchsia Bloddroppe

Finns i många fina färgkombinationer, både med fylld "kjol" och enkel.  Fuchsian trivs i halvskugga. Tillsätt näring.

Pink Marshmallow 

 El Camino 

Dollar prinsessan

 Marinka 


Grekisk Hybrid Mejram

Rikt blommande dekorationsoregano för krukor och amplar. Tålig för värme och torka. Trivs i sol-halvskugga. Doftar vid beröring.

 "Kirigami" OreganoGrenkufea

Tusentals små blommor på en väl förgrenad planta. Värmetålig och mycket lättskött, ingen rensning krävs. Attraktiv utfyllnadsplanta i blandade planteringar. Trivs i sol- halvskugga.

  Cuphea ramosissima "Pink Shimmer"

Grusnejlika (Gypsophila)

Underbart söt sommarblomma med sina tusentals små blommor. Boll liknande växtsätt. Trivs i sol till halvskugga. Frö sår sig lätt, därav namnet Grusnejlika. behöver ej plocka bort vissna blommor. Köldtålig.

      

Husarknapp (Sanvitalia)

Blomrik sommarblomma med mängder av små solgula blommor. Tålig med ett halvhängande, buskigt växtsätt. Tål att torka ut. Älskar solen men trivs även i halvskugga. Behöver ej plockas vissna blommor.

 

Sanvitalia "Goldbini 2021"

Heliotrop

Vackert mörklila och vit sommarblomma med härlig doft. Trivs i lite skuggigare lägen men går även bra i sol. Buskigt växtsätt. Drar till sig bin och fjärilar.

     

Heliotrop risp 

Vackra lila lavendelparaplyer med vita små enkla blommor. Älskas av fjärilar. Blommorna som också är lämpliga som snittblommor, visas på rödfärgade blomsterstjälkar ovanför det glänsande gröna bladverket. Tålig för uttorkning, trivs i sol- halvskugga.

  Limonium perzii


Hjärtreva

Hjärtreva är en söt fetbladsliknande växt (suckulent), med små cerise rosa blommor som kommer senare på säsongen. Den trivs i sol till halvskugga och vill torka upp ordentligt mellan vattningarna.

  Aptenia cordifolia


Höblomster

Bladväxt med dekorativa purpurfärgade blad. Marktäckande. Trivs i sol-halvskugga.

  Iresine herbstii

Jamesbrittenia SummerDream

Småblommig söt sommarblomma med kompakt förgrenat växtsätt. Sol- och värmetålig. Höjd ca 20 cm.

"Burgundy Eye"

   "Violet Eye

Jordreva

Hängande växt, två olika sorter, grön/vit och prickig med rosa stjälkar. Snabbväxande och tålig, trivs i sol till skugga.

  Glechoma "Variegata" Glechoma "Dappled Light"

Jätte eternell

Dekorativ växt med vädertoleranta rosa blommor. Bör stå soligt för bästa resultat, jämn fuktighet samt näring. Blommorna kan användas för torkning.

  Bracteantha Sunbrella "Pink"

Lobelia

Söt sommarblomma med tusentals små, små skira blommor. Hängande växtsätt finns även som kantväxt. Trivs i sol till halvskugga. behöver ej plocka bort vissna blommor.
   

       

Lejongapsranka (Lofus)

Vacker sommarblomma med långa rankor, kan även bli en klätterväxt om man sätter till en spaljé av något slag. Trivs i sol till halvskugga.

         

  Blomstermalva   

 Ljuvligt söt sommarblomma, med sina klockliknande blommor och sitt höga buskiga växtsätt, är den väldigt fin som solitär i krukor och rabatter. Trivs i sol till halvskugga.      

                                      

  Anisodontea "Lady in Pink"

Millionbells (Calibrachoa)

Söt, häng minipetunia i många fina färger. Blomrik, en riktig färgklick!  Jämn vattning med näring i ett soligt läge och den blommar rikligt långt in på hösten. Behöver ej avlägsna vissna blommor.

 "Dark Pink" 

  "Golden Yellow"   

   "White"  

 "Grape Punch" 

"Bright Red"


 "Pink Starburst"

 "Cranberry Punch" 

  "Evening Star"

 "Orange"

"Magenta"

 "Hot Pink"

 "Good Night Kiss"Millionbells dubbelblommande (Calibrachoa)

Underbart söta rosliknande mini petunia. Hängande , buskigt växtsätt. Väldigt blomrik. Härliga pastell färger.

       "Blue"  

 "Pink"

  "White"

 "Sweet Love"  

 "Pink Vein"Nemesia

Underbar sommarblomma, tålig och blomrik, finns i mängder av härliga färger. Trivs i sol till halvskugga. Svag doft. Behöver ej plocka bort vissna blommor. Gärna torka upp mellan vattningarna. Tillsätt näring. Växtsättet är upprätt till en början, blir mer och mer hängande fram på sensommaren.


 "Anona"

  "Cherry on Ice"

"Granada" 

  "Dark Blue""

 "Lychee"    

 "Carmine"

  

   "Clementine" 

  "Pomelo"

 "Boysenberry" 

 "White"

 "Carunda"

 "Yumberry"


Stort Papegojblad

Dekorativ bladväxt där både blad och stjälkar blir djupt vinröda. Lågväxande och kompakt. Tålig marktäckare för krukor, kanter och rabatter. Trivs i sol- halvskugga.

  Alternanthera brasiliana "Purple prince"

Mini Petunia (starkväxande)

Småblommig petunia i mängder av vackra färger. Tålig sommarblomma, blomrik! Behöver ej plocka bort vissna blommor, tillsätt bara näring och den blommar hela sommaren. Vill torka upp mellan vattningarna. Halvhängande buskigt växtsätt. Köld tålig.

  "Violet Vein" 

   "Burgundy"  

   "Purple Vein"

"Hot Pink"

     "Rose" 

  "Yellow"  

""Violet" "White"Hängpetunia

Storblommig petunia med hängande växtsätt, blomrik. Älskar solen! Ge den näring under hela säsongen.

   "Dark Blue"  

  "Queen of Hearts"

  "King of Hearts"

     "Rose Vein" 

  "White 2021"

"Table Dark Red"

 "Salomon"


  "Burgundy Bicolor"

     "Blue Splash"

"Thunderstorm"

 "Pure Rasberry"

  "Bordeaux" 

  "Cinnamon"

 Sunray Pink"

   


  "Bubblegum"

 "Paradise"

 "Silverberry" 
Dubbelblommande hängpetunia


      "Sugar Plum"   

    "Diana"

"Sugar Candy"

  "Midnight Gold"


Mini Petunia Little star

Småblommig petunia med stjärnmönster. Lättskött sommarblomma som trivs i sol till halvskugga. Vill gärna torka upp mellan vattningarna, behöver ej plockas. Tillsätt näring och den blommar vackert hela sommaren. Köldtålig.


          "Pink Star"

Penningablad (Lysimachia)

Limegrön, mörkgrön och brungrön hängande växt, blommar med små gula blommor på sensommaren.

  "Goldilocks"  

"Sunburst"

Portulaca grandiflora

Med sitt fylliga växtsätt och sina halvdubbla söta blommor i rosa, är den oemotståndlig. Dessutom älskar den full sol i varma och torra lägen. Så var väldigt försiktig med vattningen på denna skönhet:

 

 

Rabatteternell

Dekorativ bladväxt med sina silverfärgade lätt ludna blad, på de spretiga rankorna. Dekorativ i samplanteringar då den vävs samman fint med de övriga sommarblommorna. Får små gula blommor i slutet av säsongen. Trivs både i soliga och skuggiga lägen, bör torka ut mellan vattningarna.

  Helichrysum "Silver"
Salvia

Ståtlig sommarblomma med sina långa spiror, blommar hela sommaren. Vacker i samplanteringar eller som solitär. Doftar och drar till sig fjärilar och humlor. Avlägsna gärna vissna blomstänger för fin blomning hela sommaren.

   Daggsalvia "Midnight Candle" 

   Daggsalvia "Light Candle"

    Daggsalvia "White Candle"


   Salvia Rockin "Fuchsia"

 Spirsalvia "Mystic Spires"Senesio candicans

Ettårig växt som är släkt med Silverek. Vacker i sam planteringar. Har silkes silvriga blad, växer bra och är torktolerant. Klarar sol till skugga.


   "Angel Wings"


Silverfall och Smaragdfall

Härligt hängande växter i silver och grönt. Trivs i sol till skugga.

     Snöflinga (Sutera)

Söt småblommig sommarblomma som trivs i sol till skugga. Halv- hängande växtsätt.  Behöver ej plocka bort vissna blommor.Torktålig.

     "Double Lavender"

   "Double Snowball"

  "Gulliver Dynamic White"

 "Snowflake"

"Gulliver Pink"

 

Trådspiksblad Hydrocotyle

Trådspiksblad är en vacker hängande bladväxt med små något skårade bladverk. Trivs i halvskugga till skuggiga lägen.

   "Crystal confetti"


   Tvillingsporre

Underbar sommarblomma med massor av söta blommor i vackra färger. Med ett upprättväxande kompakt växtsätt drar den lätt till sig blickar, i krukor och rabatter. Trivs i sol-halvskugga, bör torka upp något mellan vattningarna samt tillföra växtnäring. Behöver ej rensas.

Diascia barbarae "Appleblossom"

 Diascia barbarae "Orange"

 Diascia barbarae "White"  


   
 Verbena

Blomrik ettårig sommarblomma, finns i mängder av vackra färger. Trivs i sol till halvskugga. Halvhängande växtsätt alt. marktäckare. Avlägsna vissna blommor för jämnare blomning. Tillsätt näring.


  Slingerväxter

Ipomea batatas (slingerväxt ettårig)

Den här klättrande Ipomean är den första i sitt slag. Den är väldigt klättervänlig, klättrar av sig själv. Den vill gärna växa i bra jord med näring tillsatt, samt jämn vattning. Placera den i halvskugga. En dekorativ ettårig klätterväxt.


  "Solar Tower"


 Svartöga (slingerväxt,ettårig)

Mängder av blommor i lysande färger, kraftigt växtsätt, slingrande. Trivs i sol-halvskugga.

Thunbergia  Sunny Susy "Rose sensation"

 Thunbergia alata "Terracotta"

  


  


Färdiga planteringar

  Det finns alltid ett stort utbud på färdiga samplanteringar i olika prisklasser. Perfekt att ge bort eller unna sig själv. 

 Beställ gärna några dagar innan om det är något speciellt du vill ha planterat.             

                   

     


       

Perenner (Fleråriga växter)


Alunrot Heuchera

Alunroten har många användningsområden. Vacker i sam planteringar eller som solitär. Den trivs både i sol och skuggiga lägen. Den är vintergrön och kan även odlas i kruka. Det är bladen som är dekorativa men den får också små söta skira blomställningar i juni-sep.

 "Sugar Frosting"

  "Forever Red"

   "Black Pearl"

 

 Heuchera "MarmeladePraktnäva

Nävan breder ut sig som ett hav av vackra lilablå enkla blommor. Den blpmmar kontinuerligt hela sommaren. Trivs i sol.

Geranium "Rozanne"Prästkrage Leucanthemum 

Kompakt i växtsättet, väl förgrenad struktur och mycket bra remontering under sommaren ( kommer nya knoppar hela sommaren). Planteras i sol till halvskugga. Går bra att odla i kruka, täck den väl för vintern eller plantera ut den i rabatten för att den ska komma åter.

   "Angel"


Kattmyntha (Nepeta)

Perenn, blomrik kantväxt. blommar Maj-Juli. Doftar och drar till sig fjärilar. Katterna älskar den.

   

Blodfläder

Buske med dekorativa, mörka flikiga blad och ljust rosa blomklasar. Kan bli 2-3m hög. Även denna fläder går att göra saft på.


 

 Medelhavsväxter 

Citronträd, Olivträd,  Calamodin träd (små citrusfrukter), Fikon, Vindruvs ranka mm.

 

Grönsaksplantor

10-20 olika sorters tomatplantor, olika sorters gurkplantor, chili, paprika, kronärtskocka, olika sorters kål, plocksallad, ärtor mm

Färska Kryddor   

Rosmarin, Olika sorters Timjan, Oregano, olika sorters Myntha, Gräslök, Persilja, Dill, Fransk Dragon, Persilja, Kryddsalvia mm.

Jord och Näring

 Jorden vi säljer heter Yrkesplantjord, Weibulls, 50 liter. Det är en fin och näringsrik jord. Vi använder den själva i odlingen och kan varmt rekommendera den.

Det finns även mindre förpackning med blomjord, 15 liter.

Lecakulor finns i två storlekar på förpackningarna, 10 och 45 liter.

Pinjebark 50 liter.

Näring

 Näring rekommenderar vi att man tillför alla sina sommarblommor, de växer och blommar så rikligt under sommaren så de behöver allt tillskott de kan få under denna tid.

Alternativ 1: Dosera flytande näring i vattnet som växterna vattnas med.

Alternativ 2: Blanda i långtidsnäring i jorden, små "kottar" som utsöndrar näring till växten i 6 månader. Doseringen vi rekommenderar är 1-2 kottar/ växt. Så i en sam plantering med 5 olika växter stoppar man i 5-10 kottar i jorden, i en färdig ampel 3-6 kottar.                               

Krukor  

 Vi har ett helt krukhus fullt med vackra utekrukor, det finns även balkonglådor, väggkrukor och hängamplar.  Trädgårdskonst  mm.                                         

                             

Presentkort

Vi säljer och tar emot endast våra egna presentkort.   Ge bort ett presentkort från Lundby Trädgård!