Kontakt

 Vårt sortiment av vår och sommarblommor                                       

I Mars månad öppnar vi upp för försäljning i våra 5 växthus, vi får i början av Mars hem ca 60000 små sticklingar som ska sättas i jord i krukor eller amplar, allt detta gör vi för hand och placeras ut i den ca 1000kvm stor växthusodlingen. Det är en härlig tid med mycket jobb. Vi tar hem sticklingar från Skåne och Tyskland, det är sommarblomssticklingar så som petunia, dahlia, lobelia och många fler som planteras då. När vi öppnar upp i Mars har vi mängder med vackra Penséer, både storblommiga och småblommiga, i regnbågens alla färger. Dessa underbara vårblommor odlas i Fivelstad trädgård, Motala. Vi samarbetar med andra odlare runt om i Sverige, Danmark och Holland för att kunna erbjuda ett brett sortiment. I Mars, April och ev. en bit in i Maj är det tid för vårblommor så som Penséer, Vårlökar, Gyllenlack, Tusensköna, Förgätmigej, Ranunkel, Kryddväxter mm. De växter tål en del kyla, penséerna är tåligast och klarar ner till -9 c.

När vi sen går in i Maj kommer alla sommarblommor igång på allvar ( det kan hända att vi tjuvstartar lite innan, inne i växthusen). Då dignar växthusen av vackra blomsteramplar och många plantor måste få lämna sitt varma växthus för att få komma ut och härda till sig utomhus. Vi odlar under denna tid minst lika mycket växter utomhus, på bord, i rännor och på marken som inne i växthusen. Vi placerar växterna ute för att de ska härda till sig (klara av en del kyla) och för att de ska växa långsammare, vilket bildar en tät, tålig och kraftig planta.

I Maj och Juni är vår högsäsong, då finns det närmare 9000 olika blomsteramplar att välja bland, ca 80000 sommarbloms plantor av olika sorter, mängder av färdiga planteringar och mycket mer. Det är en underbar tid att njuta av alla vackra blommor som visar sig från sin bästa sida.

Fram till Midsommar har vi fullt sortiment av sommarblommor, grönsaksplantor och färska kryddor.

I Juli månad börjar vi rea ut de växter som finns kvar för att sen kunna stänga växthusen för säsongen, i början av Juli.

 Vi tycker det är väldigt viktigt med kvalité,  bra jord och näring är A och O i vår odling.


Här nedan finner ni bilder på delar av vårt sortiment, det är sommarblommor som vi odlar själva. Vi har även gjort en egen flik med Dahlior och Blomsteramplar, då dessa är en väldigt stor del av vår odling. Självklart har vi massor av andra sorter också så som Pelargoner, Margueriter, Tagetes, Begonior mm. Dessa växter köper vi in från andra odlare.    Titta gärna under fliken bilder.

   Blomstermalva   

 Ljuvligt söt sommarblomma, med sina klockliknande blommor och sitt höga buskiga växtsätt, är den väldigt fin som solitär i krukor och rabatter. Trivs i sol till halvskugga.                                            

  


 Blåkrage (Brachyscome)

Söt ljuslila , blomrik sommarblomma. Buskigt halvhängande växtsätt. Trivs i sol till halvskugga. Stänger sina kronblad på kvällen.

   

Millionbells (Calibrachoa)

Söt, häng minipetunia i många fina färger. Blomrik, en riktig färgklick!  Jämn vattning med näring i ett soligt läge och den blommar rikligt långt in på hösten. Behöver ej avlägsna vissna blommor.

                 Millionbells dubbelblommande (Calibrachoa)

Underbart söta rosliknande mini petunia. Hängande , buskigt växtsätt. Väldigt blomrik. Härliga pastell färger.

              

 

Salvia

Daggsalvia, Daggsalvia Silver (ljusblå) Spirsalvia, Wendy´s Wish(rosa) och Rythm and Blues(mörkblå)

Ståtlig sommarblomma med sina långa spiror, blommar hela sommaren. Vacker i samplanteringar eller som solitär. Doftar och drar till sig fjärilar. Avlägsna gärna vissna blomstänger för fin blomning hela sommaren.

      

   

Femfingertunga

Tålig, blomrik sommarblomma. Långa rankor som blommar oavbrutet hela sommaren. Trivs i sol till halvskugga. Behöver ej plocka bort vissna blommor.

   

Heliotrop

Vackert mörklila och vit sommarblomma med härlig doft. Trivs i lite skuggigare lägen men går även bra i sol. Buskigt växtsätt. Drar till sig bin och fjärilar.

    

Grusnejlika (Gypsophila)

Underbart söt sommarblomma med sina tusentals små blommor. Boll liknande växtsätt. Trivs i sol till halvskugga. Frö sår sig lätt, därav namnet Grusnejlika. behöver ej plocka bort vissna blommor. Köldtålig.

      

Husarknapp (Sanvitalia)

Blomrik sommarblomma med mängder av små solgula blommor. Tålig med ett halvhängande, buskigt växtsätt. Tål att torka ut. Älskar solen men trivs även i halvskugga. Behöver ej plockas vissna blommor.

 

Jordreva

Hängande växt, två olika sorter, grön/vit och prickig med rosa stjälkar. Snabbväxande och tålig, trivs i sol till skugga.

   

Littletunia

Småblommig petunia i mängder av vackra färger. Tålig sommarblomma, blomrik! Behöver ej plocka bort vissna blommor, tillsätt bara näring och den blommar hela sommaren. Vill torka upp mellan vattningarna. Halvhängande buskigt växtsätt. Köld tålig.

             

      

Petunia Little star

Småblommig petunia med stjärnmönster. Lättskött sommarblomma som trivs i sol till halvskugga. Vill gärna torka upp mellan vattningarna, behöver ej plockas. Tillsätt näring och den blommar vackert hela sommaren. Köldtålig.


           

Lobelia

Söt sommarblomma med tusentals små, små skira blommor. Hängande växtsätt finns även som kantväxt. Trivs i sol till halvskugga. behöver ej plocka bort vissna blommor.
   

       

Lejongapsranka (Lofus)

Vacker sommarblomma med långa rankor, kan även bli en klätterväxt om man sätter till en spaljé av något slag. Trivs i sol till halvskugga.

         

Penningablad (Lysimachia)

Limegrön, mörkgrön och brungrön hängande växt, blommar med små gula blommor på sensommaren.

     

Nejlika

Sommarblomma med ljuvlig doft. Trivs i solen.

  

  

Nemesia

Underbar sommarblomma, tålig och blomrik, finns i mängder av härliga färger. Trivs i sol till halvskugga. Svag doft. Behöver ej plocka bort vissna blommor. Gärna torka upp mellan vattningarna. Tillsätt näring. Växtsättet är upprätt till en början, blir mer och mer hängande fram på sensommaren.


      

  

         

  

Hängpetunia

Storblommig petunia med hängande växtsätt, blomrik. Älskar solen! Ge den näring under hela säsongen.

                        

                

   


     


Silverfall och Smaragdfall

Härligt hängande växter i silver och grönt. Trivs i sol till skugga.

   Snöflinga (Sutera)

Söt småblommig sommarblomma som trivs i sol till skugga. Halv- hängande växtsätt.  Behöver ej plocka bort vissna blommor.Torktålig.

      


 Verbena

Blomrik ettårig sommarblomma, finns i mängder av vackra färger. Trivs i sol till halvskugga. Halvhängande växtsätt alt. marktäckare. Avlägsna vissna blommor för jämnare blomning. Tillsätt näring.

                            

 

Jamesbrittenia SummerDream

Småblommig söt sommarblomma med kompakt förgrenat växtsätt. Sol- och värmetålig. Höjd ca 20 cm.

"Burgundy Eye"

   "Lavender Eye"

   "Violet Eye"

Fuchsia Bloddroppe

Finns i många fina färgkombinationer, både med fylld "kjol" och enkel.  Fuchsian trivs i halvskugga. Tillsätt näring.Pink Marshmallow El Camino Dollar prinsessan Marinka 


Hängbegonia

Lättskött sommarblomma som finns i många fina färger. De gillar halvskugga och kan gärna torka ur mellan vattningarna. Tillsätt näring.

 "Chardonnay"    "Hot Orange"

"Rose"

 "Snow"

 "Soft Orange"


 

Hjärtreva Aptenia cordifolia

Hjärtreva är en söt fetbladsliknande växt (suckulent), med små cerise rosa blommor som kommer senare på säsongen. Den trivs i sol till halvskugga och vill torka upp ordentligt mellan vattningarna.

 Trådspiksblad Hydrocotyle

Trådspiksblad är en vacker hängande bladväxt med små något skårade bladverk. Trivs i halvskugga till skuggiga lägen.

   "Crystal confetti"


 Rosenstänk Hypoestes phyllostchya HIPPO

Rosenstänken är en söt bladväxt som gör sig fint ihop med blommande sommarblommor. De trivs i skuggiga lägen.

  "Pink"

  "Red 2020"


Ipomea batatas

Den här klättrande Ipomean är den första i sitt slag. Den är väldigt klättervänlig, klättrar av sig själv. Den vill gärna växa i bra jord med näring tillsatt, samt jämn vattning. Placera den i halvskugga. En dekorativ ettårig klätterväxt.


  "Solar Tower"  


  


Portulaca grandiflora

Med sitt fylliga växtsätt och halvdubbla söta blommor i massor av läckra färger är den oemotståndlig. Dessutom älskar den full sol i varma och torra lägen. Så var väldigt försiktig med vattningen på denna skönhet:

   "Happy Hour"Senesio candicans

Ettårig växt som är släkt med Silverek. Vacker i sam planteringar. Har silkes silvriga blad, växer bra och är torktolerant. Klarar sol till skugga.


   "Angel Wings"

 


 


Färdiga planteringar

  Det finns alltid ett stort utbud på färdiga samplanteringar i olika prisklasser. Perfekt att ge bort eller unna sig själv. 

 Beställ gärna några dagar innan om det är något speciellt du vill ha planterat.             

                   

     


       

Perenner

Alunrot Heuchera

Alunroten har många användningsområden. Vacker i sam planteringar eller som solitär. Den trivs både i sol och skuggiga lägen. Den är vintergrön och kan även odlas i kruka. Det är bladen som är dekorativa men den får också små söta skira blomställningar i juni-sep.

 "Sugar Frosting"

  "Forever Red"

   "Black Pearl"

 

 

Prästkrage Leucanthemum 

Kompakt i växtsättet, väl förgrenad struktur och mycket bra remontering under sommaren ( kommer nya knoppar hela sommaren). Planteras i sol till halvskugga. Går bra att odla i kruka, täck den väl för vintern eller plantera ut den i rabatten för att den ska komma åter.

   "Angel"


Kattmyntha (Nepeta)

Perenn, blomrik kantväxt. blommar Maj-Juli. Doftar och drar till sig fjärilar. Katterna älskar den.

  

Blodfläder

Buske med dekorativa, mörka flikiga blad och ljust rosa blomklasar. Kan bli 2-3m hög. Även denna fläder går att göra saft på.

 

         

 

 Medelhavsväxter 

Citronträd, Olivträd,  Calamodin träd (små citrusfrukter), Fikon, Vindruvs ranka mm.

 

Grönsaksplantor

13 olika sorters tomatplantor, olika sorters gurkplantor, chili, paprika, kronärtskocka, sparris, olika sorters kål, plocksallad, ärtor mm

Färska Kryddor   

Rosmarin, Olika sorters Timjan, Oregano, olika sorters Myntha, Gräslök, Persilja, Dill, Fransk Dragon, Persilja, Kryddsalvia.

Jord och Näring

 Jorden vi säljer heter Yrkesplantjord, Weibulls, 50 liter. Det är en fin och näringsrik jord. Vi använder den själva i odlingen och kan varmt rekommendera den.

Det finns även mindre förpackning med blomjord, 15 liter.

Lecakulor finns i två storlekar på förpackningarna, 10 och 45 liter.

Pinjebark 4 liter och 50 liter.

Näring

 Näring rekommenderar vi att man tillför alla sina sommarblommor, de växer och blommar så rikligt under sommaren så de behöver allt tillskott de kan få under denna tid.

Alternativ 1: Dosera flytande näring i vattnet som växterna vattnas med.

Alternativ 2: Blanda i långtidsnäring i jorden, små "kottar" som utsöndrar näring till växten i 6 månader. Doseringen vi rekommenderar är 1-2 kottar/ växt. Så i en sam plantering med 5 olika växter stoppar man i 5-10 kottar i jorden, i en färdig ampel 3-6 kottar.                               

Krukor  

 Vi har ett helt krukhus fullt med vackra utekrukor, det finns även balkonglådor, väggkrukor och hängamplar.  Trädgårdskonst  mm.                                         

                             

Presentkort

Vi säljer och tar emot endast våra egna presentkort.     Ge bort ett presentkort från Lundby Trädgård!